Wednesday, 20 July 2016

SEMPORNA

Assalamualaikum

Lama tak update blog ni.Nak cerita sikit pasal short trip to island masa
raya ni.Tak plan pun just ikut kawan-kawan sekolah purcah.So,mcm biasa
semporna semua orang kenal dengan pulau-pulau yang cantik-cantik dekat sana.
Baru-baru ni kami pergi 3 pulau yang popular la buat masa sekarang.

Let's start...

Hari tu kena 5 syawal bersamaan hari ahad.Pukul 6.30 pagi purcah and kawan-kawan
dia dh terpacak kat depan rumah aku tunggu aku bersiap.Tak lama 20 minit je.Sebab malam
tu memang dh kemas barang.Tak bawa banyak barang pun sebab ingatkan mandi kat Scuba Tiger
je rupanya masuk pulau.Konon-konon kena ada dekat jeti pkul 8 last2 pkul 11 baru sampai
dekat jeti.

Sampai je kat Jeti terus naik bot yang dh disediakan untuk kami dan kami diiring oleh 2 orang
abg yang sangat baik dan bertanggungjawab menjaga kami dalam 11 orang sepanjang masuk
ke pulau-pulau yang terpilih.Perjalanan kami dari jeti untuk masuk ke Pulau yang pertama
lebih kurang dalam 20 minit.Tak sedar pun sebab sepanjang perjalanan tu kau just
terpegun dengan kecantikan laut yang sangat biru.Subahanallah indah kan ciptaanNya.
Sampai lebih kurang pkul 11.30 dekat pulau Bohay Dulang dan kami mula mendaki setinggi
600 meter ke atas dari dasar laut.Ya allah,masa mendaki tu aku memang tak bole nak cakap
lain selain tak larat tak larat tak larat.Selama ni nampak  orang lain bergambar happy je
kat Bohay dulang tu rupanya sebelum happy tu kaw kena lalu 600 meter bukit yang
bole dikatakan adventure.Aku ingat Bukit tengkorak je aku last mendaki rupanya ada lagi.
So sampai kat puncak tepat pukul 12.00 tngah ari,bayangkan matahari terpacak kat atas kepala kau.
Aku jangan cerita muka merah tak nak senyum just diam and tengok pemandangan yang ada dekat sana.Aku kagum,terkilan,teruja dan memang cantik pemandangan yang ada.Bila kaw datang kat pulau tu kau mesti habiskan dakian kau kalau tak memang rugi.










Okay habis untuk part Bohay Dulang....

Lepas turun je dari bukit tu kite orang makan dekat jeti and rehat kejap untuk 
masuk ke pulau Kedua iaitu Mantabuan Islan.
Mantabuan ni apa yang abg guide tu explain maksudnya Pari besar.
Ikan pari tu pernah terdampar dekat pulau tu so that y la nama pulau tu Mantabuan.Dekat pulau tu kita bole mandi so korang bole pilih la nak diving atau snookling.Pakej kite org masa tu snookling je 
tak payah nak lebih-lebih diving.Before diving tu abg guide ada buat sedikit brifing tentang mcm mana guna alat2,life jacket,mcam mana cara bernafas bila snookling and yang paling penting jangan gugup.Just relax and enjoy the nature.Aku tabik la dengan abg2 guide ni sbb biar pun sekolah dorang tak tinggi mana tapi setiap kali nak buat briefing tu kena guna international languange iaitu bahasa English.Haaaa ! bangga juga anak2 sabah bole fasih dalam English ni.Mula-mula turun dekat laut yang agak dalam 10 meter ke bawah,tapi dengan life jacket kau takkan tenggelam jangan risau.Agak gugup biarpun aku pandai berenang sepa tak seram mana tahu ada jerung ke pirana ke ahahahha.
Purcah jgn cakap la mmg gugup and karau masa tu.Aku dh memang tak nak dekat dia sebab bila orang cemas aku lagi cemas.so aku bawa diri sndri tengok keindahan laut tu.Tak kurang 15 minit semua dh tak gugup smua dh pandai snookling.This moment takkn aku lupa sebab together snookling with my love.Tapi ayat dya masi sama kalau aku lemas dya takkan tolong,sebab dya yakin dya tak pandai berenang tanpa life jaket tu.ahahah.Well,im still love and proud of u sayang.


Gambar dekat Mantabuan takda sebab Hilang ! 
So habis untuk part Mantabuan Island.....


Last is Sibuan Isaland !! last juga kiteorang snookling.Pakej kami ada 2 kali snookling.
Best sangat!Pantai dekat sibuan tak bole nak cerita sangat cantik.Air dekat sana ya allah tak payah cerita just tngok je gambar dekat bawah hokayyyy 







Lepas tu dalam pukul 4.30 petang kami keluar dari pulau tu 
terus ke jeti Semporna lebih kurang pukul 5 petang.
Penat seronok semua ada.Tapi more to tired laa.



So,next trip Vocation is Next year January 2017.
Where we go is back to Kuching,Sarawak.Macam biasa with
 my best travel partner biar pun kuat marah and membebel.ahahaha










No comments:

Post a Comment