Monday, 22 May 2017

Jodoh

Assalamualaikum

Jika Dia yang ku pilih adalah pilihan Mu
kau aturkan kisah hidup kami
ke satu destinasi yang kau restui

Cinta itu membebaskan
Jika ia kembali,itulah cinta sejati

                    -Sang Kiai-

Tuesday, 11 April 2017

PLASTIK

Assalamualaikum

Depan cakap lain belakang cakap lain.
Sakitnya hati dengan orang macam gitu kan !
Lebih baik tak payah kenal langsung.
Ah ! sudahlah
Aku kecewa

Monday, 10 April 2017

Jangan Serumit Aku

Assalamualaikum


Ingin rasanya menuliskan sepatah kata untuk mu
Sekadar menanyakan kabar bahkan bertukar cerita.

Maaf kalau aku tidak seperti lainnya
yang mudah menyapa mu,berbicara denganmu
bahkan tertawa bersamamu

Aku ragu ketika aku menyapamu apa yang terjadi aku pikir akan
kehilangan kesedaran kerana terlalu berimajinasi tentang mu

Doa.
Melalui doa aku mampu bahkan berulangkali
membicarakanmu bersama Nya

Melalui untaian doa yang ku harap kau merasakannya juga,hanya
sekadar merasakan bahawa aku ingin menyapamu secara nyata tapi aku
belum mampu

Aku harap kau tahu dan merasakan bahawa
Aku disin
Aku tidak jauh
Aku selalu disini
Bersama doa yang selalu ku berbicara tentangmu

Kau tak perlu serumit aku
tugasmu hanya mengaminkan apa yang aku minta agar kelak
Allah meredhai aku dan kamu akan ada didalam ikatan yang semua
orang akan merestuinya

                                             -Intanpermatazr-

Friday, 17 March 2017

New Year 2017

Assalamualaikum

Terlambat dh nak wish happy new year kan.Tak pe tapi still bole cite first
activity on this 2017 baru-baru ni.Konon la nak balik Kuching lawat tempat
belajar dulu tapi apakan daya family tak bagi.Then,decide la ke KK je dengan
sepa lagi dengan pur and kawan-kawan la.

So dengan harapan sampai KK nak masuk pulau.Second,kekonon nak shopping
dengan harapan dapat la cari barang-barang yang dh dilist kn.Tapi,alkisahnya
my boyfriend yg lebih membeli dari aku.Tak apa la next time nak cuba travel sorang
lagi bagus (kalau dapat).Tiga hari dua malam berada di sana,jumpa kawan-kawan aku,
kawan-kawan purcah and family aku kenal-kenal kan dengan dia.So far selama
lepak dengan kawan dya takda la dengar cerita yang buruk sangat pasal dya masa
belajar ilp dulu.Cerita nakal-nakal pasal perempuan tu aku dah terbiasa dh.ahahah

Penat nak taip tengok gambar je la erk.Tiap tempat singgah mesti tak lupa usik pur.hahah




















Wednesday, 20 July 2016

SEMPORNA

Assalamualaikum

Lama tak update blog ni.Nak cerita sikit pasal short trip to island masa
raya ni.Tak plan pun just ikut kawan-kawan sekolah purcah.So,mcm biasa
semporna semua orang kenal dengan pulau-pulau yang cantik-cantik dekat sana.
Baru-baru ni kami pergi 3 pulau yang popular la buat masa sekarang.

Let's start...

Hari tu kena 5 syawal bersamaan hari ahad.Pukul 6.30 pagi purcah and kawan-kawan
dia dh terpacak kat depan rumah aku tunggu aku bersiap.Tak lama 20 minit je.Sebab malam
tu memang dh kemas barang.Tak bawa banyak barang pun sebab ingatkan mandi kat Scuba Tiger
je rupanya masuk pulau.Konon-konon kena ada dekat jeti pkul 8 last2 pkul 11 baru sampai
dekat jeti.

Sampai je kat Jeti terus naik bot yang dh disediakan untuk kami dan kami diiring oleh 2 orang
abg yang sangat baik dan bertanggungjawab menjaga kami dalam 11 orang sepanjang masuk
ke pulau-pulau yang terpilih.Perjalanan kami dari jeti untuk masuk ke Pulau yang pertama
lebih kurang dalam 20 minit.Tak sedar pun sebab sepanjang perjalanan tu kau just
terpegun dengan kecantikan laut yang sangat biru.Subahanallah indah kan ciptaanNya.
Sampai lebih kurang pkul 11.30 dekat pulau Bohay Dulang dan kami mula mendaki setinggi
600 meter ke atas dari dasar laut.Ya allah,masa mendaki tu aku memang tak bole nak cakap
lain selain tak larat tak larat tak larat.Selama ni nampak  orang lain bergambar happy je
kat Bohay dulang tu rupanya sebelum happy tu kaw kena lalu 600 meter bukit yang
bole dikatakan adventure.Aku ingat Bukit tengkorak je aku last mendaki rupanya ada lagi.
So sampai kat puncak tepat pukul 12.00 tngah ari,bayangkan matahari terpacak kat atas kepala kau.
Aku jangan cerita muka merah tak nak senyum just diam and tengok pemandangan yang ada dekat sana.Aku kagum,terkilan,teruja dan memang cantik pemandangan yang ada.Bila kaw datang kat pulau tu kau mesti habiskan dakian kau kalau tak memang rugi.










Okay habis untuk part Bohay Dulang....

Lepas turun je dari bukit tu kite orang makan dekat jeti and rehat kejap untuk 
masuk ke pulau Kedua iaitu Mantabuan Islan.
Mantabuan ni apa yang abg guide tu explain maksudnya Pari besar.
Ikan pari tu pernah terdampar dekat pulau tu so that y la nama pulau tu Mantabuan.Dekat pulau tu kita bole mandi so korang bole pilih la nak diving atau snookling.Pakej kite org masa tu snookling je 
tak payah nak lebih-lebih diving.Before diving tu abg guide ada buat sedikit brifing tentang mcm mana guna alat2,life jacket,mcam mana cara bernafas bila snookling and yang paling penting jangan gugup.Just relax and enjoy the nature.Aku tabik la dengan abg2 guide ni sbb biar pun sekolah dorang tak tinggi mana tapi setiap kali nak buat briefing tu kena guna international languange iaitu bahasa English.Haaaa ! bangga juga anak2 sabah bole fasih dalam English ni.Mula-mula turun dekat laut yang agak dalam 10 meter ke bawah,tapi dengan life jacket kau takkan tenggelam jangan risau.Agak gugup biarpun aku pandai berenang sepa tak seram mana tahu ada jerung ke pirana ke ahahahha.
Purcah jgn cakap la mmg gugup and karau masa tu.Aku dh memang tak nak dekat dia sebab bila orang cemas aku lagi cemas.so aku bawa diri sndri tengok keindahan laut tu.Tak kurang 15 minit semua dh tak gugup smua dh pandai snookling.This moment takkn aku lupa sebab together snookling with my love.Tapi ayat dya masi sama kalau aku lemas dya takkan tolong,sebab dya yakin dya tak pandai berenang tanpa life jaket tu.ahahah.Well,im still love and proud of u sayang.


Gambar dekat Mantabuan takda sebab Hilang ! 
So habis untuk part Mantabuan Island.....


Last is Sibuan Isaland !! last juga kiteorang snookling.Pakej kami ada 2 kali snookling.
Best sangat!Pantai dekat sibuan tak bole nak cerita sangat cantik.Air dekat sana ya allah tak payah cerita just tngok je gambar dekat bawah hokayyyy 







Lepas tu dalam pukul 4.30 petang kami keluar dari pulau tu 
terus ke jeti Semporna lebih kurang pukul 5 petang.
Penat seronok semua ada.Tapi more to tired laa.



So,next trip Vocation is Next year January 2017.
Where we go is back to Kuching,Sarawak.Macam biasa with
 my best travel partner biar pun kuat marah and membebel.ahahaha










Friday, 19 February 2016

Short Vocay

Assalamualaikum

Still valid ke if aku nak wish Happy chinesse new year ?
Bole je la.Blog aku,suka aku la.Last cuti ari tu aku follow family
bakal suami pergi sandakan.Bukan tak pernah pergi pun sebelum ni memang
selalu pergi.Cuma tak expect kali ni pergi sekali ngan family dia.
Malam ahad tu kami gerak dalam pukul 10 macam tu la then sampai dekat
sana pukul 2 pagi.Laju kan.Entah abang dia tu ada perasaan ke tak bawa kereta sama
macam dia.

ain & aeril

En musuh

Ibu

Kakak and the geng

Fav place & food

Love


Bymax konon



Tu cite kat sandakan.So next trip will be in March okay.Where we go dear ???
Yes! Kuala Lumpur.Seminggu kat sana and to many interesting place at there.Biasa aku pergi 
sebab urusan kerja,kali ni sebab nak cuti.Thank you bos approve cuti i seminggu.
Janji, before cuti report semua done for march.Everyone can fly.

ahahahhaha.bye





Monday, 18 January 2016

Jumiati Tajap

Assalamualaikum

Mak.
Redha Allah itu dari Mak.Mak redha maka mudahlah
Segala urusan kita didunia dan akhirat.Tapi bila mak kau dh takda mak terputuslah redha itu dngan serta merta.Selagi mak kau ada jagala,peliharalah,sayang dan manjakan lah dia.Aku memang tegas dan kasar bila dengan mak.Bukan sebab aku kurang ajar tapi aku nak mak sihat.Mak bole berjuang untuk kuat dan lawan semua rasa sakit tu.Macam dulu dan macam orang lain.

Hari ini
aku nangis.Aku duduk depan mak sambil cium wajah yang tidak seceria dulu.Dulu dya yang menjaga dan membesarkan aku.Kini aku tidak peduli masa ku hanya untuk dia.Semoga mak kuat